Logo
  • Genoptræning/Vederlagsfri fys
  • Forebyggende hjemmebesøg
  • Mad/Bevægelse
  • Røg/Alkohol
  • Mental sundhed

> Genoptræning > Vederlagsfri fysioterapi

> Tilsynsrapport fra Styrelsen for patientsikkerhed

> Forebyggende hjemmebesøg

> Mad og bevægelse

> Røg og alkohol

> Mental sundhed > Julekalender

Du er her: Forside / Mad/Bevægelse / Mad og bevægelse / Små skridt - stor effekt / Spis kun en portion

  • Mad og bevægelse
    • > KOL-kursus
    • > Diabeteskursus
    • > Kræftkursus
    • > Hjertekursus
    • > Osteoporose
    • > Motion og Samvær
    • > Bevæg dig for Livet
    • > Sundhedsmekaniker – Kun for mænd
    • > Sundhedsværkstedet – Kun for kvinder
    • > Små skridt - stor effekt
      • > Gå en tur
      • > Spis kun en portion
      • > Hold en røgfri dag
      • > Hold en sukkerfri dag
      • > Spis fisk
      • > Gå i seng 8 timer før du skal op
      • > Gør noget, der gør dig glad
      • > Sundhedseftersyn til medarbejder på virksomheder i VHK
    • > Diabetesprojekt
    • > LIVA

Spis kun en portion aftensmad

Det være en god idé at stoppe op efter 1 portion og mærke efter, om man har brug for mere. Er du stadig sulten, kan du tage en (lille) portion mere.

Sult og maethedsskala.

Hvorfor:

Hvor meget vi har brug for at spise er forskelligt fra dag til dag. Det afhænger bl.a. af, hvor meget vi bevæger os. Alligevel spiser vi for det meste lige meget hver dag, og det kan med tiden føre til overvægt og livsstilssygdomme.

Derfor kan det være en god idé at stoppe op efter 1 portion og mærke efter, om man har brug for mere. Er du stadig sulten, kan du tage en (lille) portion mere.

 Hvordan: 7 gode steder at starte:

  1. Mærk efter hvor sulten, du er, og øs op efter den. Stop med at spise, når du ikke er sulten mere.        

  2. Vær opmærksom: Nyd maden – gerne sammen med andre. Sluk fjernsynet, når du spiser og undgå at spise foran computeren Hvis du nyder maden og registrerer den med alle sanser, vil du blive mere mæt.-og der med spise mindre. Læg mærke til, hvordan maden ser ud, dufter, føles, lyder og smager. Læg også mærke til, hvordan det føles, når maden bevæger sig fra munden ned gennem halsen og ned i maven samt hvordan det føles, når maven lige så stille bliver fyldt. Og hvordan det føles, når du går fra at være sulten til at være ikke-sulten til at være tilpas mæt.

  3. Vores krop tager ikke skade af, at vi er sultne i perioder. Vi behøver derfor ikke at ”spise forud”

  4. Hvis du øser op og spiser af en mindre tallerken, vil du automatisk komme til at spise mindre, da det ser ud af mere på tallerkenen.

  5. Brug Y- tallerkenmodellen, og variér med forskellige former for kød, grove grønsager og grove stivelsesprodukter

  6.  Køb gerne mad, der har nøglehulsmærket. På denne måde får du mad, der er et sundere valg og mætter bedre

  7. Øs maden op på tallerkenen i køkkenet, pak resten af maden væk og nyd din mad.

Kom godt i gang

Ofte ved vi godt, hvad der er det rigtige at gøre, men får det alligevel ikke gjort. Har du lyst til inspiration og støtte til at arbejde med dine vaner, så vil vi opfordre dig til enten at 

Ringe til Sundhedscenter Vesthimmerland på 99 66 82 00 og få en uforpligtende snak om, hvordan du kommer i gang. 

eller

Sende en SMS med teksten sc ring til 1910, så vil vi ringe dig op.

Links:

  • altomkost.dk

  • Mindful spisning

  • Nøglehulsmærket

 

Selvbetjening

Alle løsninger

Email til redaktør: Sundhedscenter Vesthimmerland

  • Genoptræning/Vederlagsfri fys
  • >Genoptræning
  • >Vederlagsfri fysioterapi
  • >Tilsynsrapport fra Styrelsen for patientsikkerhed
  • Forebyggende hjemmebesøg
  • >Forebyggende hjemmebesøg
  • Mad/Bevægelse
  • >Mad og bevægelse
  • Røg/Alkohol
  • >Røg og alkohol
  • Mental sundhed
  • >Mental sundhed
  • >Julekalender

Sundhedscenter Vesthimmerland

Fredensvej 4
9640 Farsø
Tlf: 9966 8200
sundhedscenter@vesthimmerland.dk

Postadresse: Himmerlandsgade 27, 9600 Aars

Privatliv og databeskyttelse

Redaktørlogin

Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores tjenester, accepterer du vores brug af cookies. Læs vores cookiepolitik